Autor ormus 0

Magnez właściwości i korzyści

Magnez korzyści i właściwości – Magnez jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w organizmie człowieka.

Odgrywa kilka ważnych ról w zdrowiu twojego ciała i mózgu.

Jednak możesz nie mieć go dość, nawet jeśli stosujesz zdrową dietę.

Oto 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych magnezu.

1. Magnez bierze udział w setkach reakcji biochemicznych w Twoim organizmie

Magnez to minerał występujący w ziemi, morzu, roślinach, zwierzętach i ludziach.

Około 60% magnezu w organizmie znajduje się w kościach, a reszta w mięśniach, tkankach miękkich i płynach, w tym we krwi. 

W rzeczywistości każda komórka w twoim ciele zawiera ją i potrzebuje jej do funkcjonowania.

Jedną z głównych ról magnezu jest działanie jako kofaktor lub cząsteczka pomocnicza w reakcjach biochemicznych prowadzonych w sposób ciągły przez enzymy.

W rzeczywistości bierze udział w ponad 600 reakcjach w twoim ciele, w tym:

Tworzenie energii: pomaga przekształcić żywność w energię.
Tworzenie białek: pomaga tworzyć nowe białka z aminokwasów.
Utrzymanie genów: pomaga tworzyć i naprawiać DNA i RNA.
Ruchy mięśni: są częścią skurczu i rozluźnienia mięśni.
Regulacja układu nerwowego: pomaga regulować neuroprzekaźniki, które wysyłają wiadomości w całym mózgu i układzie nerwowym.
Niestety, badania sugerują, że około 50% ludzi w USA i Europie otrzymuje mniej niż zalecana dzienna ilość magnezu. 

2. Może poprawić wydajność ćwiczeń
Magnez odgrywa również rolę w wydajności ćwiczeń.

Podczas ćwiczeń możesz potrzebować 10–20% więcej magnezu niż podczas odpoczynku, w zależności od aktywności. 

Magnez pomaga przenieść poziom cukru we krwi do mięśni i pozbyć się mleczanu, który może gromadzić się podczas ćwiczeń i powodować zmęczenie. 

Badania wykazały, że suplementacja może zwiększyć wydajność ćwiczeń u sportowców, osób starszych i osób z chorobami przewlekłymi. 

W jednym badaniu siatkarze, którzy przyjmowali 250 mg magnezu dziennie, doświadczyli poprawy w skokach i ruchach ramion. W innym badaniu sportowcy którzy stosowali magnez przez cztery tygodnie, mieli szybsze czasy biegania, jazdy na rowerze i pływania podczas triathlonu. Doświadczyli również obniżenia poziomu insuliny i hormonów stresu. 

Jednak dowody są mieszane. Inne badania nie wykazały korzyści stosowania suplementów magnezu u sportowców z niskim lub normalnym poziomem tego minerału. 

3. Magnez walczy z depresją

Magnez właściwości jego odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu i nastroju, a jego niski poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji. Jedna z analiz na 8800 osobach w wieku 65 lat z najniższym spożyciem magnezu miały o 22% większe ryzyko depresji 

Niektórzy eksperci uważają, że niska zawartość magnezu w nowoczesnej żywności może powodować wiele przypadków depresji i chorób psychicznych. 

Jednak inni podkreślają potrzebę dalszych badań w tej dziedzinie. 

Niemniej jednak suplementacja tym minerałem może pomóc zmniejszyć objawy depresji – aw niektórych przypadkach wyniki mogą być dramatyczne. 

W randomizowanym, kontrolowanym badaniu u osób starszych z depresją, 450 mg magnezu dziennie poprawiało nastrój tak samo skutecznie jak lek przeciwdepresyjny. 

4. Przynosi korzyści w walce z cukrzycą typu 2
Magnez jest również korzystny dla osób z cukrzycą typu 2.

Badania sugerują, że około 48% osób z cukrzycą typu 2 ma niski poziom magnezu we krwi. Może to upośledzać zdolność insuliny do kontrolowania poziomu cukru we krwi. 

Ponadto badania wskazują, że osoby z niskim spożyciem magnezu mają większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. 

W jednym badaniu, w którym obserwowano ponad 4000 osób przez 20 lat, stwierdzono, że osoby z najwyższym spożyciem magnezu były o 47% mniej podatne na cukrzycę. 

Inne badanie wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2 przyjmujące codziennie duże dawki magnezu doświadczyły znaczącej poprawy poziomu cukru we krwi i hemoglobiny A1c w porównaniu z grupą kontrolną. 

Jednak efekty te mogą zależeć od ilości magnezu otrzymywanego z pożywienia. W innym badaniu suplementy nie poprawiały poziomu cukru we krwi ani insuliny u osób, które nie miały niedoboru. 

m spożyciem magnezu mają większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. 

W jednym badaniu, w którym obserwowano ponad 4000 osób przez 20 lat, stwierdzono, że osoby z najwyższym spożyciem magnezu były o 47% mniej podatne na cukrzycę. 

Inne badanie wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2 przyjmujące codziennie duże dawki magnezu doświadczyły znaczącej poprawy poziomu cukru we krwi i hemoglobiny A1c w porównaniu z grupą kontrolną. 

Jednak efekty te mogą zależeć od ilości magnezu otrzymywanego z pożywienia. W innym badaniu suplementy nie poprawiały poziomu cukru we krwi ani insuliny u osób, które nie miały niedoboru. Magnez właściwości jego są nieocenione, jest niezbędny. 

5. Magnez może obniżyć ciśnienie krwi

Badania pokazują, że przyjmowanie magnezu może obniżyć ciśnienie krwi. 

W jednym badaniu osoby, które przyjmowały 450 mg dziennie, doświadczyły znacznego spadku skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. 

Jednak te korzyści mogą wystąpić tylko u osób z wysokim ciśnieniem krwi.

Inne badanie wykazało, że magnez obniża ciśnienie krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi, ale nie ma wpływu na osoby o normalnym poziomie. 

6. Ma właściwości przeciwzapalne

Niskie spożycie magnezu wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym, który jest jednym z czynników wywołujących starzenie się, otyłość i przewlekłe choroby. 

W jednym badaniu stwierdzono, że dzieci z najniższym poziomem magnezu we krwi mają najwyższe poziomy markera zapalenia CRP.

Mieli również wyższy poziom cukru we krwi, insuliny i trójglicerydów. 

Suplementy magnezu mogą zmniejszać CRP i inne markery stanu zapalnego u osób starszych, osób z nadwagą i osób ze stanem przedcukrzycowym .

W ten sam sposób pokarmy o wysokiej zawartości magnezu – takie jak tłuste ryby i ciemna czekolada – mogą zmniejszyć stan zapalny .

7. Magnez może pomóc w zapobieganiu migrenom

Migrenowe bóle głowy są bolesne i wyniszczające. Często występują nudności, wymioty i nadwrażliwość na światło i hałas.

Niektórzy badacze uważają, że osoby cierpiące na migreny są bardziej narażone na niedobór magnezu niż inni. 

W rzeczywistości kilka zachęcających badań sugeruje, że magnez może zapobiegać migrenom, a nawet pomagać w ich leczeniu. 

W jednym z badań suplementacja 1 gramem magnezu przyniosła ulgę w ostrym napadzie migreny szybciej i skuteczniej niż zwykły lek. 

Ponadto pokarmy bogate w magnez mogą pomóc zmniejszyć objawy migreny. 

8. Zmniejsza oporność na insulinę

Insulinooporność jest jedną z głównych przyczyn zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.

Charakteryzuje się upośledzoną zdolnością komórek mięśni i wątroby do prawidłowego wchłaniania cukru z krwiobiegu.

Magnez odgrywa kluczową rolę w tym procesie, a wiele osób z zespołem metabolicznym ma niedobory. 

Ponadto wysoki poziom insuliny, który towarzyszy oporności na insulinę, prowadzi do utraty magnezu z moczem, co dodatkowo zmniejsza jego poziom w organizmie. 

Na szczęście zwiększenie spożycia magnezu może pomóc. 

Jedno z badań wykazało, że suplementacja tym minerałem zmniejsza insulinooporność i poziom cukru we krwi, nawet u osób z normalnym poziomem krwi. 

9. Magnez poprawia objawy PMS

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) jest jednym z najczęstszych zaburzeń występujących u kobiet w wieku rozrodczym. 

Objawy to zatrzymywanie wody , skurcze brzucha, zmęczenie i drażliwość.

Co ciekawe, wykazano, że magnez poprawia nastrój, zmniejsza retencję wody i inne objawy u kobiet z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. 

10. Magnez jest bezpieczny i szeroko dostępny

Magnez jest absolutnie niezbędny dla dobrego zdrowia. Zalecana dzienna dawka wynosi 400-420 mg dziennie dla mężczyzn i 310-320 mg dziennie dla kobiet ( 48 ).

Możesz go uzyskać zarówno z żywności, jak i suplementów. Magnez  właściwości znane są na całym świcie. 

Następujące pokarmy są dobre lub doskonałe źródła magnezu:

Pestki dyni: 46% RDI w jednej czwartej filiżanki (16 gramów)
Szpinak gotowany: 39% RDI w filiżance (180 gramów)
Boćwina gotowana: 38% RDI w filiżance (175 gramów)
Ciemna czekolada (70–85% kakao): 33% RDI w 3,5 uncji (100 gramów)
Czarna fasola: 30% RDI w filiżance (172 gramy)
Komosa ryżowa gotowana: 33% RDI w filiżance (185 gramów)
Halibut: 27% RDI w 3,5 uncji (100 gramów)
Migdały: 25% zalecanego dziennego spożycia w jednej czwartej filiżanki (24 gramy)
Orzechy nerkowca: 25% RDI w jednej czwartej filiżanki (30 gramów)
Makrela: 19% RDI w 3,5 uncji (100 gramów)
Awokado: 15% RDI w jednym średnim awokado (200 gramów)
Łosoś: 9% RDI w 3,5 uncji (100 gramów)

Ormus ORME zawiera magnez 

Polecamy również poczytać na temat badań i źródła magnezu w ormus z soli morza martwego zawierający duża ilości magnezu, wapnia, żelaza, potasu, selenu, miedzi itp. Magnez właściwości są wyjątkowo dobre wręcz priorytetowe.