Zaktualizowano artykuł 6 kwietnia 2023
Krzem (Si) , niemetaliczny pierwiastek chemiczny z rodziny węgla (grupa 14 [IVa] układu okresowego). Krzem stanowi 27,7 procent Ziemi „s skorupy; jest drugim najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem w skorupie, przewyższającym go jedynie tlenem .
Kwas ortokrzemowy jest głównym składnikiem krzemionki występującej w wodzie pitnej i innych płynach / napojach , w tym w piwie, a zatem stanowi najbardziej dostępne źródło krzemu dla ludzi. Jest łatwo wchłaniany i wydalany.
Co to jest krzem?
Krzem jest drugim pod względem liczebności pierwiastkiem na naszej planecie i trzecim najliczniej występującym pierwiastkiem śladowym w ludzkim ciele . Występuje we wszystkich ludziach, roślinach i zwierzętach, a także w wodzie. Stanowi około 27,7% masy skorupy ziemskiej, po pierwszym najobficiej występującym na Ziemi pierwiastku – tlenie. Krzem prawie nigdy nie występuje w naturalnej wolnej postaci, ale jest raczej związany z tlenem w postaci krzemionki i krzemianów. Rozpuszczalność krzemu w stanie naturalnym jest bardzo niska, jednak pozyskiwany z roślin, alg i porostów staje się on bardziej rozpuszczalny i biodostępny. Istnieją różne receptury, które poprawiają dostępność i rozpuszczalność krzemu. Jeden z nich ma być stabilizowany kolagenem morskim w postaci kwasu ortokrzemowego.Właściwości krzemu
Dowody naukowe gromadzone przez 30 lat, sięgające 1970 roku, kiedy Carslile opisał, w jaki sposób brak krzemu wpływa na masę kostną, sugeruje, że krzem odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu kości i utrzymaniu tkanki łącznej.Rola biologiczna
Krzem jest również niezbędny do życia roślin i warzyw . Fitolity to małe cząsteczki krzemionki wytwarzane w niektórych roślinach. Cząsteczki te mają również zdolność utrzymywania się w skamieniałościach, dostarczając dowodów ewolucyjnych.Korzyści krzemu w organizmie
Jest kluczowym minerałem w naszym organizmie. Krzem jest obecny w komórkach odpowiedzialnych za chrząstkę i kości, w kolagenie występującym w skórze i odpowiada za jej elastyczność, a także w tkance łącznej, która chroni struktury organizmu. Niski poziom krzemu w organizmie może prowadzić do słabych paznokci lub łamliwych włosów, rozstępów na skórze lub zapalenia układu mięśniowo-szkieletowego. Dlatego utrzymanie dobrego poziomu krzemu ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania organizmu.Krzem do skóry, włosów i paznokci
Krzem jest również obecny w naszej skórze, ponieważ jest ważny dla syntezy kolagenu , który odpowiada za poprawę siły i elastyczności skóry. Zwiększona zawartość krzemu we włóknie włosa może spowodować zmniejszenie wypadania włosów i wzrost połysku , zachowując strukturę i wytrzymałość włosów. Poziom krzemu w organizmie ma również związek ze stanem paznokci, ponieważ jest to dominujący minerał w ich składzie. Łamliwe paznokcie mogą świadczyć o niedoborze krzemu w organizmie.Jego rola w starzeniu się skóry, kości i stawów
Proces starzenia się skóry jest spowodowany dwoma głównymi mechanizmami: wewnętrznym i zewnętrznym. Z biegiem lat nie do uniknięcia jest samoistne starzenie się, które wiąże się z redukcją fibroblastów i ścieńczeniem naczyń krwionośnych, co również wpływa na kolagen. Zewnętrzne starzenie się jest głównie konsekwencją uszkodzeń skóry spowodowanych promieniowaniem ultrafioletowym i innymi czynnikami, takimi jak palenie tytoniu, zanieczyszczenia i zła dieta. Czynniki te powodują spadek kolagenu i elastyny w skórze, a także poziomu krzemu i kwasu hialuronowego w tkankach łącznych, obecnych w skórze, kościach i stawach. W ten sposób skóra traci grubość i elastyczność, co skutkuje pojawieniem się zmarszczek. Od 21 roku życia ilość kolagenu w skórze zmniejsza się o 1%, co prowadzi do utraty nawet 30% w pierwszych latach menopauzy.Jakie są źródła krzemu w diecie?
Spożycie krzemu w diecie wynosi od 20 do 50 mg / dzień w większości zachodnich populacji. Najwyższe spożycie (140-204 mg / dzień) występuje w Chinach i Indiach, gdzie żywność pochodzenia roślinnego może stać się większą częścią diety populacji.Żywność zawierająca krzem
Bogate w krzem źródła składników odżywczych mogą pochodzić z wody, żywności, takiej jak produkty pełnoziarniste (jęczmień, chmiel, ryż), rośliny strączkowe (groch, ciecierzyca, orzeszki ziemne), owoce (banany, orzechy), zielone warzywa (seler, szpinak, ogórek, kapusta) i owoce morza , zwłaszcza małże. Krzem występuje również w skrzypu polnym (Equisetum arvense) jako kwas monosalicylowy, znany ze swojego działania moczopędnego lub przy problemach skórnych. Suplementy diety zawierające organiczny krzem są kolejnym źródłem krzemu dostępnym w postaci tabletek lub emulsji.Jak wchłania się krzem?
Jedną z głównych dróg przenikania krzemu do organizmu jest przewód pokarmowy , jednak silny wpływ na jego wchłanianie ma postać spożytej krzemionki. Forma krzemionki (składnik, w którym znajduje się krzem) jest obecna w żywności pochodzącej z roślin i ma niewielką rozpuszczalność, chociaż około 41% spożytego krzemu jest wchłaniane z pożywienia stałego, co oznacza, że krzemionka z roślin jest rozkładana i wchłaniana. Jednak wchłanianie wymaga jego rozkładu na znacznie mniejsze rozpuszczalne substancje, takie jak kwas ortokrzemowy.Główne produkty z biodostępną krzemionką
Kwas ortokrzemowy jest głównym składnikiem krzemionki występującej w wodzie pitnej i innych płynach / napojach , w tym w piwie, a zatem stanowi najbardziej dostępne źródło krzemu dla ludzi. Jest łatwo wchłaniany i wydalany.